UKK

Usein kysyttyjä kanakysymyksiä

 

Mitä kana syö?

Kana syö kauranjyviä, ohranjyviä ja kananrehua. Kesällä ulkona kana syö lisäksi ruohoa, matoja ja ötököitä.
Kana tarvitsee lisäksi pieniä kiviä tai karkeaa hiekkaa. Kanalla ei ole hampaita, mutta sillä on vatsassaan erillinen maha, kivipiira, johon se nielee kiviä. Ruoka menee kivipiiraan ja kivet hienontavat sen siellä. Sitten ruoka jatkaa matkaansa suolistoon.
Kana napostelee myös kanankalkkia, jota se tarvitsee munankuoren muodostamiseen.
Kanalla pitää aina olla puhtaassa kupissa puhdasta vettä!

Kuinka vanhaksi kana elää?

Kana voi elää yli kymmenvuotiaaksi.

Saako kanoja silittää?

Kanat eivät yleensä pidä siitä että varsinkaan vieraat ihmiset koskettelevat niitä. Jotkut kanat ovat kuitenkin siinä mielessä vähän epätavallisia, että tykkäävät silittämisestä ja sylissä olosta. Sirkuskanojen kanalassa asuu viisitoista kanaa, mutta vain yksi on mielellään siliteltävänä.

Millainen on hyvä kanala?

Hyvässä kanalassa on ikkunoita, joista kanat saavat valoa. Siellä on myös tarpeeksi tilaa, ettei kanojen tarvitse törmäillä toisiinsa. Kanat haluavat nukkua yöllä orsilla. Korkealla niillä on turvallinen olo. Kanat munivat pesälaatikoihin, jotka ovat pimeitä ja joissa on puhtaita olkia, heiniä tai puruja. Hyvässä kanalassa on 15-20 astetta lämmintä. Siellä on puhdasta ja kuivaa.
Jos kanoja on paljon, niille pitää järjestää niin paljon vesikuppeja ja ruoka-astioita, että kaikki pääsevät sovussa juomaan ja syömään.

Muniiko kana ilman kukkoa?

Kyllä, kana munii, vaikka kanalassa ei olisi kukkoa. Kanat kuitenkin pitävät siitä, että niillä on kukko seuranaan ja "henkivartijanaan". Munista ei tule tipuja, jos kanaparvessa ei ole kukkoa.

Hautovatko kaikki kanat?

Ei, kaikki kanat eivät haudo. Jos joku kana rupeaa nuorena hautomaan, se yleensä hautoo joka vuosi. Keskikokoinen kana voi hautoa noin kymmenen munaa kerrallaan.

Tuleeko kaupan kananmunista tipuja?

Joskus kaupan kananmunista voi tulla tipuja, jos munat ovat tulleet kauppaan sellaisesta kanalasta, jossa on kukko. Jos näitä munia laittaa hautovan kanan alle tai hautomakoneeseen, niistä saattaa putkahtaa tipuja kolmen viikon päästä.

Tunteeko kana nimensä?

Jos kutsut kanaa nimeltä ja annat sille aina herkkupalan kun se tulee luoksesi, se oppii vähitellen yhdistämään nimensä ja mukavan herkun. Kana ei kuitenkaan ymmärrä että se kiva sana on sen oma nimi. Se on vain kiva sana, joka liittyy herkun saamiseen.

Tunteeko kana hoitajansa?

Usein kukko ja kanat muuttuvat hyvin tarkkaavaisiksi, jos vieras ihminen tulee kanatarhaan. Tutun hoitajan luokse tullaan innokkaasti hakemaan ruokaa.

Pärjääkö kana talven leikkimökissä / liiterissä / autotallissa / vajassa / saunassa / kellarissa jne.?

Kanat eivät pärjää pakkasessa. Ne tarvitsevat suojaa myös tuulelta ja sateelta. Kanoilla on aina oltava puhdasta, sulaa vettä, joten kanalassa ei tämänkään takia saa olla pakkasta. Eläinsuojelulaki kuitenkin neuvoo pitämään kanalan vähintään 15-asteisena. Joskus maatiaiskanoja pidetään hieman viileämmässäkin kanalassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti